woensdag 19 september 2012

Simpel Leren Haken Deel 5: Eindjes wegwerken

En dan heb je een projectje klaar... Fijn! En dan volgt iets waar veel handwerk(st)ers een gloeiende hekel aan hebben. Eindjes wegwerken... Maar, geen angst, het is echt simpel. Natuurlijk is het zo, hoe kleiner het project, hoe minder eindjes. We zijn natuurlijk met iets kleins begonnen, dus als je de armbandjes gemaakt hebt, zul je twee eindjes weg te werken hebben. Ik heb expres in deel 4 nog niet besproken hoe de "finishing touch" werkt omdat ik niet wilde dat de post veel te lang en echt een foto-overkill zou hebben. Dus bij deze, de les over het afwerken of mooi maken van je projecten!

Wat heb je nodig:
- een schaar
- een stopnaald of maasnaald (als hij maar een stompe punt heeft)


De eerste stap is je garen afknippen (de werkdraad). Zorg ervoor dat je een stukje van ongeveer 15 cm als uiteinde hebt. Dit maakt het makkelijker om je eindjes weg te werken.Doe de werkdraad over de haaknaald heen.Haal het garen door de lus op je haaknaald heen. In feite maak je een losse.


Haal nu met je haaknaald het volledige uiteinde door de lus en trek de draad aan. Klaar!

O nee, nog niet...

Pak nu je stopnaald of maasnaald.


Rijg het garen door de oog van je stopnaald.


Steek de naald achter de steken langs. Ga met de naald langs ongeveer 5, 6, 7 steken. Dit is afhankelijk van de soort steek. Een vaste (zoals hierboven) is aardig breed dus dan kun je af met 5 steken. Bij een stokje gebruik je vaak 6 steken. Trek het garen door de steken heen.


Ga nu met je stopnaald nog een keer door de laatste steek waarachter je je garen hebt getrokken (in dit geval steek nr. 5). Hiermee zet je het garen vast.


Ga daarna nog een stuk of 5, 6, 7 steken op dezelfde manier als bij de eerste stap.


Neem je schaar en knip het garen af dicht bij je werk. Niet te dichtbij! Pas op je werk!

Ik knip meestal de draad of op een paar mm van het werk af (zie pijl) dan heb je nog een klein uiteindje uitsteken. Daarna trek ik het werkje een beetje uit elkaar en dan schiet het garen achter de steek. Plop, weg!

Deze manier van steken wegwerken is niet van mijzelf. Het is een methode die ik van deze blog vandaan heb. Hij is stevig en snel. Ideaal!

Succes met het afronden van projectjes en tot snel bij het volgende deel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

I would love it if you leave a comment! Thank you so much for visiting xXx