maandag 3 september 2012

Simpel Leren Haken Deel 2: Haaknaalden en kleine gereedschappen



Waarschijnlijk heb je een leuk patroon gevonden of heb je een Google sessie gehouden om op te zoeken hoe je nu eigenlijk moet haken. Fijn dat je me gevonden hebt en ik hoop dat je even hier blijft hangen! Ik ben zelf drie jaar geleden begonnen met haken. Mijn (toendertijd) dreumes werd wat zelfstandiger en mijn vingers jeukten om weer iets creatiefs op te pakken. Ik kom zelf uit een creatieve familie en over de jaren heen zag ik Pergamano, Origami, theezakjes vouwen (jawel) en poppenhuizen. Nu wilde ik iets nieuws proberen en begon met breien en al gauw probeerde ik ook haken uit. Haken was liefde op het eerste gezicht en het is nog steeds mijn lievelingsbezigheid. Het is zo makkelijk uit te voeren en weg te leggen zonder je zorgen te maken over niet afgemaakte rijen of afvallende steken. De steken zelf zijn ook zo leuk te varieren en ik vind ze erg decoratief.

In dit deel worden de basisgereedschappen besproken die handig zijn bij haken. Ik wil je niet opleggen wat te doen of te kiezen, gebruik dit deel meer als een tour langs de verschillende opties.

Je hebt waarschijnlijk al wat garen en een haak liggen en om die reden zal ik de eerste delen snel achter elkaar plaatsen zodat je snel aan de slag kunt. Natuurlijk kun je al beginnen met spelen. Spelen is heel belangrijk!

Ik kan een heel verhaal beginnen over haaknaalden maar ik ga het zeker zo simpel mogelijk en zo kort mogelijk houden. Er zijn namelijk flink wat soorten haaknaalden op de markt. Het allerbelangrijkste is dat je goed rondkijkt in je buurt wat je aan fourniturenwinkels hebt zodat je makkelijk aan materialen kunt komen als je ze nodig hebt. Daarnaast is het een kwestie van uitproberen wat je fijn vindt!


Over haaknaalden

Van links naar rechts: Prym, Clover Soft Touch, Clover plastic, Kollage, Susan Bates, Addi, handgedraaid


De simpelste haaknaalden zijn van metaal; staal of aluminium. Hier in Nederland is Prym het merk dat je het meeste tegen zult komen in de fournituren/wol/naaimachinewinkels. Ze hebben een smalle kop, een plat duimstuk (met de maat erop gedrukt) en een lange, dunne steel. Ze zijn op veel plekken verkrijgbaar en zijn dus een goede optie als start-haaknaald. Addi heeft zelf ook simpele stalen haaknaalden en zijn bij de Addi dealers te vinden.  Addis zijn in mijn ogen net iets gladder dan Prym.

De dikte van de naald is meteen de maat die vaak wordt aangegeven in patronen. Deze maat is ook vaak de maat die je zult moeten gebruiken (ik zal later nog vertellen over hoe je de juiste maat haak met het juiste garen combineert om het juiste resultaat in je werkstuk te krijgen). In Europa worden de maten van haaknaalden (en breinaalden) aangegeven in millimeters (metrisch systeem), bijvoorbeeld 4 mm. In Amerika gebruiken ze andere cijfers en letters voor maten (imperial systeem), let daar dus goed op! Bijvoorbeeld een maat 7 is in Europa hetzelfde als 4.5 mm. Hier is een klein overzichtje van de verschillen tussen metrisch en imperial.

Metalen haaknaalden zoals boven beschreven zijn een goed startpunt. Hieronder zal ik nog een paar andere soorten haaknaalden beschrijven. Deze zou je natuurlijk ook uit kunnen proberen, probeer gewoon maar uit door een enkele maat te kopen (de maat die je veel gebruikt bijvoorbeeld) van een bepaald merk. Elk merk heeft zo zijn voor- en nadelen.

Naast de metalen simpele haaknaalden zijn er ook “ergonomische” haaknaalden. Veel merken verkopen een haaknaald met een wijdere/dikkere/langere steel die makkelijker vast te houden is en daardoor zou je dus veel langer kunnen haken. Wees voorzichtig! Ook al wordt dit geclaimd, onder brei(st)ers en ha(a)k(st)ers komen veel hand-, pols- en elleboogklachten voor door overmatig handwerken. Deze soorten haaknaalden kunnen klachten wel verlichten, maar niet oplossen. Ik heb zelf een tenniselleboog, en deze haaknaalden zorgen ervoor dat ik in ieder geval een tijdje kan haken zonder kramp te krijgen. Maar geen marathon-sessies voor mij!

Mijn favoriete haaknaalden zijn op dit moment de Clover Soft Touch haaknaalden. Ze zijn makkelijk vast te houden, een fijne duimsteun en de haak is heel erg licht. Ik heb zowel plastic als metaal, maar ik gebruik eigenlijk alleen de metalen. Ze glijden goed in combinatie met veel verschillende soorten garen.

De Kollage vierkante haaknaalden zijn wel speciaal. Ik weet nog niet zeker of ik ze lekker vind werken of niet. Het handvat is goed vast te houden door de vierkante vorm. Hun haaknaalden zijn compleet vierkant! De kop is ook wat meer vierkantig. De producent zegt dat de vorm er voor zorgt dat je minder last krijgt van je polsen/vingers tijdens het breien en haken. Ik vind zelf het metaal nogal “plakkerig” en hem niet soepel bewegen met de garens die ik gebruik. Hij is denk ik wel heel goed als je erg glad/glibberig garen gebruikt.

De Susan Bates haaknaald is een haaknaald die ik op Etsy heb gekocht. Het is eigenlijk een haaknaald die in de US makkelijk verkrijgbaar is, maar dan nu opgepimpt door een Etsy verkoper. Het handvat is bedekt met fimo klei waardoor je meer oppervlak hebt om de haaknaald vast te houden. Het metaal is lekker glad en de haaknaald is supervrolijk met deze kleurtjes!

De Addi Swing. Daar ben ik ook nog niet over uit. Ik heb zelf een Addi Click breiset (van mijn lief voor mijn verjaardag gekregen) en die breien heel erg fijn. Deze haaknaalden zijn eind vorig jaar uitgekomen en om te testen heb ik een 4 mm en een 4.5 mm gekocht (deze strategie gebruik ik nu voor als ik nieuwe haaknaalden wil testen, ik koop de maat die ik het meest gebruik). Ik heb ze geprobeerd maar ik houd mijn haaknaald vast als een pen, terwijl ik denk dat deze meer bedoelt zijn voor mensen die hun haaknaald als een mes vasthouden. Ik heb het eens gevraagd bij Knotten, en het blijkt dat ze inderdaad meer voor onderhands of ‘knifeholders’ zijn gemaakt. Ik vind dat ik ze meer moet gebruiken om wat meer verschillende houdingen goed te leren.

Houten haaknaalden zijn er ook in vele soorten en maten. Vooral grote maten! De meeste haaknaalden gaan niet dunner dan 4 mm dus daar moet je wel rekening mee houden. Ik heb deze ooit via Etsy besteld, maar helaas ik vind ze niet fijn werken. Er zit een laklaagje overheen. Ik had eigenlijk verwacht dat ze hetzelfde zouden voelen als haarsticks die ik heb: superglad en heerlijk zacht. Helaas. De verkoper had me wel verteld dat het laagje zou moeten “slijten” maar ik vind ze niet fijn werken. Wel zijn ze heel mooi. Mocht iemand een adresje weten voor andere houten haaknaalden, laat het me weten alsjeblieft!

Hoe houd je een haaknaald vast? Je kunt ze dus als een pen vasthouden of als een mes. Het is voor iedereen anders wat lekkerder is. Ik zou zeggen, kijk eens naar onderstaande foto’s en kijk wat jij het prettigst vindt vasthouden!


Hierboven zoals een mes, onderhands.


In de tweede foto, bovenhands, zoals een pen.

Houd je haaknaald vast, balanceer een beetje met je vingers en voel gewoon wat je het prettigst vindt.



Kleine gereedschappen


Voor het afwerken van haakprojectjes en het volgen van patronen zijn een paar kleine gereedschappen heel handig om in huis te hebben. Ik denk dat de volgende dingen altijd wel in huis zijn als je van handwerken houdt:

Schaar
Meetlint
Stekenmarkeerders
Stopnaald/Maasnaald

Dat is eigenlijk het enige dat je echt nodig hebt. Gaandeweg zul je meer gereedschapjes verzamelen. Koop meer of andere dingen als blijkt dat je het echt nodig hebt. Als laatste is het misschien handig een plekje te maken voor je handwerk project en de spulletjes die je nodig hebt. Je kunt je spullen bewaren in een project tasje of mand.


Poe, wat een verhaal! Ik hoop dat je het leuk vond en dat je morgen weer terug komt voor deel 3. In deel 4 gaan we echt starten!

Tot morgen!
 

6 opmerkingen:

  1. Een heel duidelijk verhaal. Ik werk ook het liefst met de clover metalen haaknaalden, maar ik heb weinig vergelijking (de clover plastic en de simpele dunne rechte).

    Nog een tip voor mensen die geen steekmarkeerders in huis hebben, in het begin kun je ook prima paperclips gebruiken (ik gebruikte die gekleurde met een plastic laagje erom, die zijn niet zo scherp), en dan later een keer echte steekmarkeerders aanschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Petra! Dat is inderdaad een goede. Ik gebruik ook vaak veiligheidsspelden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je de opbergetui voor de haaknaalden zelf gemaakt?
    Waar kun je Kollage haaknaalden kopen? En zijn de handvatten zwart van kleur?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Margo, ja de opbergetui heb ik zelf gemaakt. Is heel makkelijk te doen! Na even Googlen (ik heb ze zelf op Ebay gekocht) zijn ze in Nederland te krijgen bij zevenkatten.nl
      Groetjes
      Barbara

      Verwijderen
  4. Hoi Barbara,
    Dankjewel voor je reactie.
    Wat een handige etui! Is daar een patroon van?
    Zijn de Kollage haaknaalden bruin of zwart?
    Groetjes,
    Margo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Margo,
      De haaknaalden zijn donkerbruin. En het etui heb ik een beetje nagemaakt naar aanleiding van foto's, ik zou zeggen Google even, misschien is er ergens een patroon te vinden!
      Barbara

      Verwijderen

I would love it if you leave a comment! Thank you so much for visiting xXx