maandag 4 november 2013

Leer Tunisch haken!


Ben je lekker aan het haken? Wil je misschien iets nieuws proberen? Zoek dan niet verder!

De komende 6/7 weken houd ik hier op mijn blogstekje een cursus Tunisch haken. Deze week worden er drie lessen geplaatst, daarna geef ik iedere week een les zodat iedereen ook lekker aan de slag kan met de oefenpatronen. Want die zijn er ook weer bij, net als de vorige keer!

Tunisch haken is haken met een hele lange haaknaald. De voorgeschiedenis van Tunisch haken is redelijk onbekend, alleen de haaknaalden en een aantal patronen zijn overgeleverd.

In Nederland was deze vorm van haken niet bekend. In Engeland wel, daar staat het bekend als "Tunisian Crochet" of "Idiot's stitch" of "Afghan stitch".

Tunisch haken kun je zien als een mengvorm van haken en breien. Je werkt juist met de lange naald om er steken op te krijgen, maar de manier waarop je met de steken omgaat is juist meer als haken.

FIG. 444.
PLAIN TUNISIAN CROCHET.


Men weet dat er aan het begin van de 20e eeuw en rond 1930 er in de Victoriaanse tijd veel aandacht werd besteed aan Tunisch haken maar daarna raakte de techniek steeds verder op de achtergrond en wonnen breien en “gewoon” haken steeds meer terrein. De laatste periode van populariteit was in de 70 er jaren en er werden vooral dekens en pannenlappen mee gehaakt. Met Tunisch haken krijg je namelijk een mooi plat weefsel dat aan alle kanten weinig rekt, maar wel lekker dik is. Het is ideaal voor winter accessoires zoals sjaals, maar ook voor stevige interieur voorwerpen zoals warme dekens.

Tunisch haken is een vorm van haken die naar mijn mening enorm onderbelicht is. Het is redelijk lastig om aan haaknaalden te komen en patronen zijn ook nog steeds niet veel te vinden. Ook bepaalde technieken zijn heel moeilijk om uit te zoeken. Het lijkt wel alsof er maar een aantal ontwerpers er mee bezig zijn, maar dat men huiverig is om het uit te proberen en er mee te experimenteren. Ik kon bijvoorbeeld heel slecht vinden hoe je met een Tunische haaknaald een cirkel in het rond kan haken, dus ik heb zelf maar iets verzonnen! Het lastige is ook dat uitgevers denken dat er geen markt is voor boeken over Tunisch haken, en dat is meteen al de crux van het geheel: geen boeken/patronen, geen bekendheid van de techniek. En dat is heel jammer.Daarom deze cursus! De vorige cursus ging heel erg goed, en ik ga de komende 6? 7? 8? weken (zoals je merkt ben ik daar nog niet over uit!) op dezelfde manier jullie kennis laten maken met de technieken en wat je kan creƫren met Tunisch haken. Bijna iedere les zal een oefenpatroon hebben zodat je lekker je gang kan gaan.

Volgende les meer over de speciale haaknaalden!

14 opmerkingen:

 1. Zag net je oproep en ga je volgen ! Kan pas woensdag een lange naald halen en doe dan graag mee aan je lessen :)

  Wilde net gaan afsluiten , maar denk nog even te neuzen hier haha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat leuk.............ik heb al verschillende in huis. Een lange haak (brei) naald zeg maar en ook 8 in verschillende diktes met plastic verlengstuk.

  Er is weinig op internet te vinden, dus ik ga zeker mee doen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een super idee, heb 1 haaknaald gekocht dus hoop dat het met deze zal lukken om te starten.
  Ik doe dus ook graag mee, je bent immers nooit te oud om bij te leren he !!!

  gr, katty

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk want ik heb geen flauw idee hoe dat zit, tunisch haken. Ik kom zeker meekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken Tunisch haken al van in mijn jeugd en heb het toen ook veel gedaan, nu is het al eventjes geleden. Momenteel kan ik even niet haken, ik heb donderdag een duimprothese gekregen. Maar ik ga je blog volgen hoor, misschien kan ik nog iets bijleren.
  Groetjes, Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk! Ik doe mee. Maar wat voor naald(en) moet ik in huis halen? Welke maat? Ik hoor het graag. Alvast reuze bedankt. Gr, Elma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zag je bericht, zit met de naald voor de pc klaar, hahahahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mensen mensen wat een gezelligheid!!! Morgen post ik weer een deel en het echte praktische werk gaat vrijdag beginnen. Hebben jullie nog even tijd om naalden en garen te regelen ;) Dank jullie wel voor de massale belangstelling!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Spannend! Geloof dat ik ooit al eens iets in die richting geprobeerd heb. Maar dat was iets wat ik ooit op tv gezien heb en onthouden had, zowaar. Dus ik ben zeer benieuwd naar het echte werk. Geen idee of ik alles helemaal mee kan volgen wegens tijdgebrek. Maar ga een poging doen. Groetjes, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gezellig, hoe meer zielen hoe meer vreugd! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ontzettend leuk dat je deze cursus gaat geven. Ik heb alle maten tunische haaknaalden ooit gekocht bij de hobbydoos maar er is bedroevend weinig te vinden over tunisch haken. soms in een boek met haaksteken de basis. maar niet hoe je bijv. rond moet haken , moet meerderen en minderen e.d. Ik ben van de partij :)

  BeantwoordenVerwijderen

I would love it if you leave a comment! Thank you so much for visiting xXx