vrijdag 24 januari 2014

Tunisch Leren Haken: Kussenhoes maken!

Les gemist? Hier kun je ze allemaal vinden!

Hallo allemaal!
Hier is de laatste les van de cursus Tunisch Leren Haken. We gaan een kussenhoes maken met 1 kleur voor de verticale draden en 1 kleur voor de achtergrond. En vooral er voor zorgen dat we zo min mogelijk draadjes moeten afhechten! Als je dit hoesje met een gewone Tunische naald zou haken zou je na iedere toer moeten afhechten. Dat willen we natuurlijk niet :). Neem een leuke kleur voor kleur A en kleur B. We werken met een dikke naald dus wees creatief!

 

Voor dit project moet je weten hoe je een tweezijdige naald gebruikt, hoe je een Gewone Tunische Steek maakt en hoe je een Omgekeerde Tunische Steek maakt. Let op! Je maakt nu iets met de tweezijdige naald, maar het is een PLAT project

De kussenhoes past om een normaal binnenkussen van 40x40 cm met een beetje rek. Na de eerste toer heb je een breedte van 38-39 cm.
Voor de achtergrond kleur (kleur B) gebruikte ik 3 draden Wibra saskia en voor de verticale draden (kleur A) gebruikte ik twee draden grijs.
Je hebt een dubbelzijdige haaknaald van 11.5 mm nodig en een normale haaknaald vna 10 mm.


Maak een ketting van 28 lossen met kleur A

Maak een GTS heengaande toer

 


Draai je werk om en neem kleur B en haal dit door je eerste lus.Maak een teruggaande toer tot je bij je laatste twee lussen komt.* Neem kleur A op, haal door de laatste twee lussen en maak een TSS heengaande toerDraai je werk om

Neem kleur B op, haal door de laatste lus en maak een teruggaande toer.Stop als je nog twee lussen over hebt, neem kleur A op en haal door de laatste twee lussen.


 

Start een heengaande toer met de Omgekeerde Tunische Steek.

 
Als je klaar bent met de heengaande toer draai je je werk en haal je kleur B door de laatste steek.Maak een teruggaande toer tot je nog twee lussen over hebt.Haal kleur A door de laatste twee lussen*

Herhaal tussen ** tot je een vierkant hebt van ongeveer 38x38 cm. Maak je vierkant af met een afsluitende toer met de Gewone Tunische Steek.
Maak een tweede vierkant en werk je eindjes weg. Leg beide vierkanten met de verkeerde kant op elkaar. Neem kleur A, hecht deze aan in een hoek met een gewone haaknaald en maak 3 vasten in deze hoek. Maak daarna 1 vaste in ieder rij uiteinde en iedere steek. Voor de hoeken maak je telkens 3 vasten. Bij de kussenopening zorg je dat je aan de topzijde van de hoes aan de rechterkant (na 3 vasten in de hoek) wel met 4 vasten in 4 steken beide helften aan elkaar vasthaakt, dan alleen aan 1 vierkant een vaste in iedere steek, en bij de laatste 4 steken weer door allebei de vierkanten vasten maakt. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste (ik heb twee toeren van vasten gemaakt als rand), hecht de draad af en werk je eindjes weg.

Naai een paar knopen aan de binnenkant van het achterste vierkant, stop er een kussen in en geniet van je nieuwe kussen!

5 opmerkingen:

 1. Thanks for sharing the tutorial, it looks amazing.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Jazz, thanks so much!! I don't know if you have noticed but there is an English version as well!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo'n mooi resultaat, en je knoopje, zo uniek ;-)
  Kom je maandag weer iets linken op de wekelijkse link your stuff, op ikblogjijblogt?!? Succes

  BeantwoordenVerwijderen

I would love it if you leave a comment! Thank you so much for visiting xXx