zondag 11 november 2012
Simpel Leren Haken Deel 8: Het stokje
Dit is het laatste deel van de cursus "Simpel Leren Haken"! In dit deel besteed ik aandacht aan het stokje of ook wel stk (in het kort).
Het stokje is echt de meest gebruikte steek bij haakwerkjes. Het gaat lekker snel omdat deze hoog is, hij zorgt ervoor dat het haakwerk niet te dik is en enigszins wat rek heeft.
Het stokje is ook de meest gebruikte steek bij vele steekvariaties, of groepen of kantpatronen. Een echte alleskunner.
Ook dit deel bestaat uit de basis waarbij je ziet hoe de steek gemaakt is, en daarna over meerderen en minderen leert en natuurlijk krijg je een oefenpatroon.
De basis
Bij het stokje gelden eigenlijk dezelfde regels als bij de vaste en het halve stokje. Je moet de hoogte in dus allereerst als je een rij of ronde begint zul je een aantal lossen moeten maken als begin- of keerlossen. Voor het stokje zijn dat 3 lossen.
Patronen zullen deze 3 lossen altijd mee laten tellen als een steek. Hier moet je dus op letten als je je steken aan het tellen bent. Dat betekent ook dat je bij het stokje (en bij het halve stokje) nooit in de steek onderaan maar doe je het eerste echte stokje in de steek ernaast.
Zullen we beginnen? Pak maar wat garen en een naald want hier gaan we!
Maak 3 lossen aan het begin van een rij (of ronde).
Garen over naald.
Steek naald in volgende steek.
Garen over naald.
Haal het garen door de steek.
Garen over naald.
Haal het garen door de eerste twee lussen op je naald. Je hebt nu nog twee lussen over.
Garen over naald.
Haal het garen door de laatste twee lussen. Je stokje is klaar.
Hier zie je in een totaalplaatje van rechts naar links de 3 beginlossen en daarnaast 3 stokjes.
Meerderen en minderen
Voor meerderen en minderen gelden bij het stokje eigenlijk ook dezelfde dingen als bij het halve stokje. Ik laat het even heel kort zien:
Om te meerderen maak je twee steken in dezelfde steek. Je volgt de stappen zoals hierboven, maar in plaats van dat je naar de steek ernaast gaat doe je dezelfde stappen nogmaals in dezelfde steek. Dan heb je 1 steek gemeerderd.
Wat betreft minderen kun je dezelfde regels toepassen als bij het halve stokje: je werkt de eerste steek tot aan de een na laatste stap waarna je naar de volgende steek gaat en daar ook tot de een na laatste stap de steek maakt. Daarna werk je de twee steken samen. Ik zal je laten zien aan de hand van foto's hoe het werkt:
Maak een stokje tot de een na laatste stap. Je hebt dan nog twee lussen op je naald.
Garen over naald.
Steek de naald in de volgende steek.
Garen over naald.
Haal het garen door de steek heen, je hebt nu vier lussen op je naald.
Garen over naald en haal het garen door de eerste twee lussen. Je hebt nu twee stokjes die tot de een na laatste stap zijn gemaakt.
Garen over naald en haal het garen door de drie lussen op je naald heen. Nu heb je een stokje geminderd.
Zo simpel is het.
Meer kan ik er niet van maken op dit moment. Dit is op dit moment het het laatste dat ik te zeggen heb, de cursus is in principe klaar. Met deze acht lessen kun je echt gaan beginnen patronen uit te zoeken en lekker aan de slag te gaan.
Ik ben wel van plan om hier en daar de cursus uit te breiden met wat speciale steken, maar dit is echt de basis.
Ik zou zeggen heel veel plezier met het oefenpatroon dat je hier kunt downloaden en dat hier een eigen Ravelry plekje heeft. Het is een lief kleurig mandje dat je kunt gebruiken om kleine dingetjes in op te bergen.
Tot snel!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
I would love it if you leave a comment! Thank you so much for visiting xXx