Pagina's

woensdag 23 oktober 2013

Lactosefree Cooking: Brussels Sprout Pie / Spruitjestaart


 After posting this picture on my Facebook page I had a request for the recipe of the sprout pie I was going to make with these lovely sprouts!
Here it is, in lactose free form, in both English and Dutch. If there is no need to make it lactose free, just use normal cooking cream.
Nadat ik bovenstaande foto had geplaatst op mijn facebook pagina kreeg ik het vriendelijke verzoek of ik het recept voor spruitjestaart wilde plaatsen. Bij deze!

Here we go!

Ingredients
750 grams of Brussels sprouts (cleaned and cut at the bottom)
8 pieces of puff pastry
100 grams of pecan nuts
200 grams of bacon bits (squares)
100 grams of grated cheese (Gouda)
25 grams of butter
1 onion, chopped
salt, pepper, nutmeg
4 eggs (3 works fine too)
200 ml/250 ml of Soja Cuisine cooking cream
Spring cake tin

Preheat the oven at 200 degrees Celsius. Clean the sprouts and cook them for 4 minutes in boiling water. Pour off the water and cut big sprouts into halves if necessary. Peel the onion and chop into small pieces. Defrost the pieces of puff pastry until they are pliable. Chop up the pecan nuts (not too small). Spread the puff pastry pieces evenly over your spring cake tin. Use your fingers and thumbs to press them together and close off holes between the pieces. Prick a few tiny holes in the bottom puff pastry layer with a fork (this will make it more airy).
Take a pan and fry the onion with the small bacon bits for about 2 minutes in hot butter. Stir in the nuts and the Brussels sprouts and add salt, pepper and nutmeg to taste.
In a bowl, whisk together the eggs, add the Soja Cuisine and some Italian herbs and a bit of cheese.
Spread out the sprouts/nuts/onion mixture over your puff pastry, sprinkle the rest of the grated cheese over the sprouts and pour the egg/cream mixture over it.
Bake the pie for about 35-40 minutes.


Spruitjestaart

Ingredienten
750 gram spruitjes (schoongemaakt)
8 lapjes bladerdeeg
100 gram walnoten/pecannoten
200 gram magere spekblokjes
100 gram geraspte kaas
25 gram boter
1 ui
peper, zout, nootmuskaat
4 eieren (3 eieren gaat ook prima)
2 deciliter kookroom of Soja Cuisine (een heel pakje gaat ook best!)
Springvorm

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Maak de spruitjes schoon en kook ze 4 minuten in water met zout. Giet ze af en spoel er koud water over. Laat ze goed uitlekken en halveer grote spruiten. Pel de ui en snipper deze. Laat de deeglapjes ontdooien. Hak de noten grof. Bekleed de licht ingevette vorm met de lapjes bladerdeeg. Druk de randen van het deeg met duim en wijsvinger tegen elkaar. Prik in de bodem hier en daar gaatjes me teen vork. Fruit de ui met de spekblokjes 2 minuten in de hete boter. Schep de noten en het ui/spekmengsel door de spruitjes en voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Klop de eieren los met de kookroom. Schep het spruitjesmengsel op het deeg in de vorm. Verdeel de geraspte kaas erover en giet het ei/roommengsel erop. Baktijd in een voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 40-45 minuten.

Bon Appetit!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

I would love it if you leave a comment! Thank you so much for visiting xXx